08-03-04

DUURZAAM EN ENERGIEZUINIG BOUWEN

gepost op vraag van Miranda Vermeiren
 

Duurzaam en energiezuinig bouwen moet een geïntegreerd aandachtspunt worden in de ontwikkeling van de site van het Militair Hospitaal. Maar is duurzaam bouwen technisch en financieel haalbaar ?

 In Nederland is men alvast overtuigd van wel ......

Het complex 'Pelgromhof' in Zevenaar omvat naast 169 huurwoningen voor senioren ook 46 zorgappartementen, een dienstencentrum, en een parkeerkelder. De locatie kwam vrij door de sloop van een voormalige zuivelfabriek en van het vroegere zorgcentrum Duurzaam bouwen en energiebesparing krijgen gestalte door een goede isolatie en de compacte bebouwing (160 woningen per hectare) rond een groene, overvloedig beplante hof. Door het gebruik van organische architectuur in een groene omgeving is een complex ouderenwoningen ontstaan met een bijzondere uitstraling. Elke woning is in overleg met de bewoners ingedeeld en ingericht. Volgroeide bomen op het terrein zijn gespaard of verplant. De daken zijn bedekt met sedum, een vetplantensoort. Op de hooggelegen daken zijn vegetatiematten geplaatst, op de lagere daken is de beplanting ter plaatse aangebracht.

Voor het metselwerk is gebruikgemaakt van een bastaardmortel van cement en schelpkalk. Voor het schilderwerk zijn diverse natuurverven gebruikt: lijnolieverf met citrusolie (binnen) of gomterpentijn (buiten) en kookverf.

De dekvloeren zijn gegoten van rogipsanhydriet. Dit leidt tot een dichtere vloer dan de traditionele zandcementvloer, wat een positieve invloed heeft op de karakteristieke luchtvolumestroom van de woningen. Een goede luchtdichtheid van de begane grondvloer voorkomt dat vochtige lucht, radon of stank uit de kruipruimte in de woning terechtkomt. Het rendement van de warmtepompen is geoptimaliseerd door deze aan te sluiten op de vloerverwarming (een laagtemperatuursysteem).

Is België klaar voor dit soort projecten en kan het militair hospitaal, netzoals Pelgromhof, op dit vlak ook een voorbeeldproject worden ?

Miranda Vermeiren


12:45 Gepost door Koen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.