08-03-04

Bruikbaar concept voor MIlitair Hospitaal?

gepost op vraag van Miranda Vermeiren
 

Onderstaand concept uit Nederland ... een droom of haalbare realiteit voor de site Militair Hospitaal ??

De herinrichting van het voormalige terrein van het Gemeentelijk WaterLeidingbedrijf (GWL) heeft geresulteerd in een wijk met in totaal zeshonderd duurzaam gebouwde woningen en huur- en koopwoningen, bedrijfsruimten, winkels en ruimten voor voorzieningen. Een aantal bestaande gebouwen is gehandhaafd, waaronder de watertoren, het machinepompgebouw en het 'windketelhuisje'.

Het ontwerp van de woonomgeving heeft speciale aandacht gekregen. Het terrein is geheel autovrij en vormt daarom een groene oase in de stad. Bewoners die geen tuin hebben, kunnen er één huren. De tuinen worden omzoomd door lage hagen en vormen op die manier 'groene eilanden' waarbinnen de woonblokken met hun tuinen gelegen zijn. Daartussen zijn voet- en fietspaden aangelegd, waardoor er een prettig, parkachtig leefklimaat is gerealiseerd voor jong en oud.

Op het terrein is gekozen voor een zogenaamd afvalbrengsysteem. Op een aantal plaatsen aan de rand van de wijk zijn ondergrondse opslagcontainers voor het huisvuil geplaatst. De bewoners brengen zelf hun afval hier naar toe. Het hele terrein wordt verwarmd door middel van warmte/krachtkoppeling (wkk). Daardoor zijn de woongebouwen relatief installatie-arm. De wkk-eenheid, aangedreven door twee gasmotoren, produceert elektriciteit en warmte. Per woning is een warmtewisselaar met individuele bemetering in de meterkast aangebracht. In één woonblok is een collectieve regenwaterinstallatie geplaatst, met centrale opslag in vijf 2.000-liter tanks. Diverse bronnen geven aan dat op deze manier een besparing van 50% op huishoudelijk drinkwatergebruik haalbaar is. Voor het regenwater, dat wordt gebruikt voor toiletspoeling, is een tweede leidingnet in de woningen aangelegd. Voor de binnenwanden zijn rogipsblokken gebruikt. Rogips is een afkorting van rookgasontzwavelingsgips, dat ontstaat bij de rookgasreiniging van kolengestookte elektriciteitscentrales.

Miranda Vermeiren


12:49 Gepost door Koen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.